Депутатът от ПП Радостин Василев публикува пълния запис, който е направил

...
Депутатът от ПП Радостин Василев публикува пълния запис, който е направил
Коментари Харесай

Още от скандалния запис! Асен: Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби!

Депутатът от Политическа партия Радостин Василев публикува цялостния запис, който е направил в нощта в неделя против понеделник от съвещанието на националния съвет на Политическа партия. На конференция Василев съобщи, че слушал 2 часа, само че трябвало да си ляга и по тази причина " натиснал рекординг ", с цел да прослуша полемиката по-късно. 

 

Споделяме обстоен текст от записа на съвещанието на Политическа партия:

 

Всъщност записът, който той разгласява, стартира през цялото време. Въпреки че е воден през платформа за видеочат, той е единствено аудио. Така че отвън познатите гласове на водачите на Политическа партия, останалите участници са неразпознаваеми единствено по глас. В онлайн диалога вземат участие 55 членове на Националния съвет на Политическа партия. 

В началото на Кирил Петков изяснява какво са се разбрали на срещата с Бойко Борисов, Мария Габриел и Росен Желязков, която е била предходната неделя денем, когато са стигнали до концепцията за ротационно държавно управление. От страна на Политическа партия са били Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. 

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Ще се опитам да бъда оптимално безпристрастен, макар стила ми оптимално да продавам. Мария Габриел предложи концепцията тя да е министър председател с наши министри. Този диалог го водихме обстойно и нашироко. Той се организира в следните разновидности: " Мария, доста те разбираме, само че това няма по какъв начин да се случи ". Няколко часа се въртя, въртя, въртя всяка опция.

По едно време й казахме: " Добре, бе. Ако ти си вицепремиер без портфейл ”, но тя отхвърли на вицепремиер безусловно. Видя се, че в нейния свят тя се усеща много прецакана, тъй като тя си даде еврокомисарската позиция без да стане министър председател. Цялата концепция беше да стане министър председател, само че в последния миг Корнелия й издърпа килимчето под краката. Сутринта, когато са говорили (15 май, бел. ред.) е имала подкрепа, следобед към този момент нямаше.

При нея нещото, което е значимо, е, както знаеме, нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е индивидът, който е почнал цялата партия. Така че, колкото и да е забавно - нали първоначално си мислехме, че тя е една калинка, че Бойко взема решение всичко, в тази ситуация е по-сложна играта. Това е голямият контакт на ГЕРБ с ЕНП.  И ГЕРБ са я поканили, тя е пристигнала, само че най-после нищо не се е получило. Тя има много мощна вътрешна упоритост и не можеше да се види в никаква друга роля с изключение на министър председател.

 

Тук има две значими неща. Едното е, че

не могат да хвърлят Мария Габриел под рейса, както се споделя,

когато и да е, тъй като е значим контакт на ГЕРБ. Другото е, че не е била тук толкоз доста години. И не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми. Довчера ни споделяше, че няма да е вицепремиер и избира да се прибере при мъжа си в Брюксел. Отделно, че в ГЕРБ има много огромно напрежение и злоба. Човек като Деси, която много се бие тук в калта, внезапно идва Габриел от Брюксел и ще става министър председател. 

 

(...) Борисов сподели, като не става, ще гласуваме вашия кабинет. Но тежко и горко. Всички са против вас. И без да се сменят службите, ще ви неодобряват отвред. Просто ги пущам моите да си вършат каквото знаят. Не, че ви застрашавам. Няма да ви върша благи очи. Вторият вид е да теглим една майна на всичките и отиваме на избори... И през септември ще имаме по-малко от 121 депутати. Като не се знае дали ние ще бъдем същата коалиция. Тогава ще би трябвало Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи да влязат в играта.

Тогава се роди третият вид за Мария Габриел вицепремиер и външен министър без ротация. За разлика от Генчовска (Теодора Генчовска, външен министър в кабинета на Кирил Петков, номинирана от Има Такъв Народ, бел.ред.) поне гледаме в една посока във външната политика. И Ники Денков министър председател. Тогава Мария Габриел се разплака съвсем, с влажни очи и сподели: “Това не мога да го направя, мятам мандата на следващия ден и си потеглям ”.  

Борисов се изпира през този вид, няма две отзиви.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Аз съм заинтригувано лице, тъй че ще бъда доста къс.  Ситуацията е като lose-lose.

 – Въобще не е ясно дали отиваме на избори с Демократична България. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-вече за трето.

Законно, нелегално би трябвало да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици.

– Ще загубим съвсем всички локални избори.

– Поне локалните избори ще ги вършим с наше Министерство на вътрешните работи.

– Това е най-хубавата договорка, която може да създадем с ГЕРБ.

- За да свикнат българите с еврото и да не ги е боязън, че ще се промени курсът в последния миг, би трябвало да се разреши покупко-продажби да се изповядват публично в евро. Преди страната да влезе в еврозоната. 

 

– Местните избори ще са комплицирани. Не можем да разчитаме единствено на нашите гласоподаватели.   " Възраждане " ще наблегнат на проруската изразителност и ще споделят за ротационното държавно управление: " Ето натиснаха ги от посолствата! ". Нека не се лъжем, ще има доста звук в системата

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Обсъдихме да създадем ръб с ГЕРБ за назначенията в регулаторите и да обсъждаме всяко предопределение с консенсус.В момента регулаторите са по-важни от държавното управление, тъй като те са там за 5-7 години. 

– Днес имах диалог с Урсула и я питах какъв е шансът да ни пуснеш (в Шенген и еврозоната).

И тя вика: “За Шенген ви е доста огромен шансът, за еврозоната би трябвало да го измислите по какъв начин да заобиколите разпоредбите. В смисъл по какъв начин да влезете в рамките. " И аз споделих: “Можем ли да имам инфлация минус резултата на Украйна ”, и тя вика: “ Не ме цитирай, ще се опитаме да ви помогнем. ”

– За службите - хубавото е, че Борисов също желае да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че желаеме външни консултанти да ни оказват помощ за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са какъв да е и да имаме някакъв късмет да почистим съветския актив, който е влезнал. Това е много евентуален сюжет, тъй като в това не сме сами, а сме с външните сътрудници. 

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това държавно управление ще продължи, до момента в който Бойко се опасява от Гешев и президента. Последният ден на Габриел, когато е министър председател, това ще е и последният ден на това държавно управление. Тя няма да желае да бъде свалена предварително. А Борисов няма да желае да си отреже клона с ЕНП. За корумпираните от ГЕРБ - това, което сме виждали, е, че Бойко няма да отбрани никого, а ще хвърли всеки под рейса...

Той знае, че го гледат под лупа и извън, и от вътрешната страна. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите. Ще би трябвало да отбрани себе си, ще вдигне ръце и ще каже - аз не знам, оправяйте се. 

 

ЗА КАБИНЕТА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Ако Габриел не може да каже на конференцията при президента, че има някакво решение, си врътка опашката и си потегля. Бойко в този миг има един от два хода: споделя - няма да ви поддържа, или споделя - ще ви гласоподавам държавно управление, само че по-късно няма да ви мине нито един закон, и нито един бюджет. Тогава в действителност сме в lose-lose обстановка.

...

КИРИЛ СИМЕОНОВ: Ние обещахме държавно управление на малцинството, а това, което слагаме на масата, е коалиция. Аз показвам, че моят интерес е България, както и Политическа партия. Говорил съм с много хора, в това число координатори, които в прав текст са ми казвали, че сега, в който има коалиция с ГЕРБ, няма да има кой да отвори офиса. Според мен ще претърпим веществен армагедон. Моето мнение е, че Промяната още няма същински корав електорат, и както имаме едни хора, които ни поддържат, могат да изчезнат.

....

МИЛЕН МАТЕЕВ: Като юрист не мога да приема тази ротация, която е безусловно противоконституционна, както беше и ротацията на ръководителя на Народното събрание. Ние променяме конституционния модел, по който се случва властта в една демократична страна с една подмолна сделка. Което отново е огромно леке върху Политическа партия.

....

ВАСИЛ СТЕФАНОВ: Според мен ротационен ръководител изрично се пояснява като коалиция. Утре безусловно споделяме: " Ще подкрепим министър председател на ГЕРБ ", въпреки и след шест месеца, единодушието е там. За мен ротационен ръководител е съвсем стопроцентова коалиция и по този начин се потапяме трайно.

 

ЧИСТКА НА ХОРАТА НА РАДЕВ

НАСТИМИР АНАНИЕВ: ГЕРБ знаят ли, че ще вършим чистка?

АСЕН ВАСИЛЕВ: Знаят.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Чистим хората на Радев 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Казаха – ние от три години не управляваме, тъй че не ни интересува изключително.

....

ЯВОР БОЖАНКОВ: Чух, че шефовете на дирекции ще станат част от политическите кабинети.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това е едно от предложенията, които да набутаме в закона. Знам, че това ще пречи с Организацията за икономическо сътрудничество и раз и всякакви други неща, само че за нас е по-важно да почистим и след това да си оправим закона. За да можем по-законно да ги уволним, другояче ще си ги уволним нелегално. Един шеф на дирекция е част от политическия кабинет и това е връзки с обществеността. Защо да не са и другите?

 

ЯВОР БОЖАНКОВ: Концепцията преди няколко месеца беше, че няма да вършим това, което са правили ГЕРБ. И общо взето, беше неточност, че нищо по места не беше пипнато. Но това в този момент е другата прекаленост. Държавни чиновници, които към този момент няма да са държавни чиновници. Общо-взето, цялата администрация ще бъде на 100 % политизирана. Не знам, коства ми се доста коренно.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Нека да кажем, че аз персонално във финансите съм си го измислил по какъв начин да го направя и си имам организационен устав, както и във всички други във финансите. Но там, където бихме срещнали огромна опозиция, би трябвало да се почисти, и то стремително. Служебният кабинет го направи без законово съображение, както знаем.

....

КИРИЛ ПЕТКОВ: Импийчмънт не е добра тактика сега, тъй като импийчнем ли го (Румен Радев – бел.ред.), автоматизирано имаме най-голямата политическа партия на следващия ден. Ние би трябвало да му вземем службите, да му вземем властта, само че да го държим на повърхността.

 

Записите от " Рудигейт ". II част

 

ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Правителството няма да падне преди локалните избори. Бойко не желае Радев да прави локални избори. Местните избори са шест месеца от в този момент. Не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас. Кметът на ГЕРБ предложения президента, само че не предложения хората му и нито един човек от ГЕРБ, тъй като той ще е самостоятелен претендент към Радев. Под едната ръка Радев е хванал Гешев, под другата - Копринков. С едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. Това сега се случва на всички герберски кметове.

Вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и 10% прокремълска партия на Радев с локалните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, те няма да дойдат при нас. Посмъртно. Радев е тръгнал да пазари кметовете на ГЕРБ един по един.

Някои от тях се асоциират с него, не с ГЕРБ. Ако Радев държи и полицията към този миг, това ще направи нещата по-лоши. Те желаят относително почтени избори и знаят, че нашата полиция ще направи относително почтени избори. Ако Радев прави избори, той ще ги направи нечестни в посока Радев.

За първи път ГЕРБ няма да държат полицията и службите. Това е мачът. В 90% от територията на страната ние на локалните избори не участваме. Ако сме във властта, това може и да се промени на някои места. Но в случай че не сме във властта, локалните избори ще бъдат решени сред структури, които Радев подкупва и заплашва с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ държат с техните способи, които са същите

Правихме разбор за Хасково. Имаме над 50% от вота, който е следен. Ако ще да създадем най-гениалната акция с най-гениалния претендент, няма по какъв начин да минем 50% и да спечелим на балотажчето. Кметът на Хасково на балотаж се избира от Движение за права и свободи. Ако желаеме да създадем каквото и да е, би трябвало да разчукаме тази конструкция на гласовете. Но не като Радев, да удари няколко гербера, и да вземе тези гласове за себе си.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ Само ние можем да изперем Борисов. Да, главен маркетингов зложелател, само че не като действителен враг е ГЕРБ. Може да се вършим на забавни и да приказваме по малките екрани за джентълменските сделки, само че истината е, че цялата скица, която ние направихме – интелектуалците са 7 %. Ако пуснеш народа, както е структуриран вярно, би трябвало да сме 10 %. Направихме леко ала-бала с президента и леко по-леко естественият развой ни докара до тук.

 

ЗА ГЕРБ

 

МИЛЕН МАТЕЕВ: Този, който арестува Борисов, в този момент ще го пази ли?... Цялата договорка, която ни се предлага, е да съставим държавно управление, което ще пази имунитета на Бойко Борисов. Това най-малко желаят да изтъргуват от ГЕРБ. Всички неща, които си приказваме, по какъв начин, съставяйки държавно управление, ние ще почнем да отстраняваме схемите, по които са се облагодетелствали ГЕРБ и Движение за права и свободи, и всички свързани с тях лица, съгласно мен наподобяват много наивни.

Борисов толкоз години е във властта, тъкмо тъй като храни тези хора. В момента, в който той спре да го прави или някой разбута схемите, той ще падне, а с него ще паднем и ние, несъмнено....

Всъщност, вършим една, съгласно мен, тъмна и подмолна сделка с едни хора, на които няма по какъв начин да имаме доверие, и цялата тази сделка е да оцелее ББ. Ако сега ГЕРБ са съгласни на такава сделка, това значи, че са в извънредно слаба позиция. Ако ни се е отворил шансът да извадим ГЕРБ от политическата сцена, за какво ние пропущаме този късмет? Този отговор по този начин и не го получих.

Усещам някакъв боязън, че ние не можем да овладеем обстановката в постГЕРБ обстановката, светът след ГЕРБ. Представяме си някакви апокалипсиси – по какъв начин идва президентът на власт и „ Възраждане “, само че не си задаваме въпроса – в случай че си стиснем ръцете с ГЕРБ и потънем дружно с тях, няма ли да са още по-силни президентът и “Възраждане ”?

ЗА Движение за права и свободи

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Имаме ли сделка, че ще натикаме Движение за права и свободи в ъгъла?

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това няма да се случи, тъй като Христо (съпредседателят на Демократична България Христо Иванов – бел.ред.), не поради ГЕРБ, поради нашите благи съдружни сътрудници...

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Христо е ял тая хурка, когато си хвърли оставката през 2017 година и историческият компромис пропадна.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Христо се обади през днешния ден на Карадайъ (лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ – бел.ред.), с цел да си приказват за конституционна промяна.

НАСТИМИР АНАНИЕВ: На Карадайъ ще му сменят главата. До 4-5 седмици ще има нов ръководител на Движение за права и свободи.

 

ЗА ПРОРУСКИТЕ СИЛИ

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Моят прочит е, че проруските сили в България ще вземат превес в идващите 18 до 24 месеца в Народното събрание, за първи път от 1996 година насам. Въпросът е дали ще го вземат, откакто сме в еврозоната и в Шенген, т.е. количеството вреди, които могат да нанесат, са по-малки.

 

ЗА „ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ “

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: ДБ ни даде страховит образец какво значи да оптимизираш единствено и само оцеляване. Правиш всевъзможни ходове единствено да си в играта. И стоиш на 4 %. Ако оптимизираш дълголетието на партията, не те тормози дали си на 7, 4, 3... Мене генералът (Атанас Атанасов – бел.ред.) ми е доста приветлив, като си приказваме, само че той е тъкмо образец за човек, който усъвършенства дълголетието. Христо (Иванов – бел.ред.) също сносно усъвършенства дълголетието. Не знам дали това би трябвало да сме ние.

 

КЛЮЧОВО ГЛАСУВАНЕ

Тече полемика кой ще поддържа общото ръководство с ГЕРБ и кой не. Както и детайли от мнение на Националния съвет (НС), което следва да бъде гласувано. Двама-трима от участниците оповестяват, че ще гласоподават срещу, тъй като съюзът с ГЕРБ опонира на правилата им и обещанията пред гласоподавателите. Преди това Изпълнителният съвет (ИС) е взел утвърдително решение, по тази причина в този момент един от участниците предлага Народно събрание да не излезе с позиция, а да остане единствено мнението на ИС.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: С всеки час в този момент ни се отварят повече варианти, които на следващия ден сутринта (часът е към 2 след среднощ, бел.ред.) ще забележим, че не са действителни....Трябва да вземем в този момент решението. Утре Ники и Габриел ще договарят. Другото е, че в този момент се приготвя едно решение (има поради проектостановището на НС- б.р. ), което ще ни даде опция да режем колбаса малко повече - да вземем за пример девет месеца държавно управление, или пък Изборния кодекс - да кажем: " Бойко, имаме условия, Народно събрание ни постави условия ". Има огромен риск, като предложим тия условия да свърши тоя гейм, но в този момент, без да вземем решение, не е добра тактика.

 

Малко по-късно участник предлага в мнението да бъде записано, че Габриел е поканена като вицепремиер и външен министър в кабинета на Политическа партия - Демократична България.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Ако тръгваме с прее.авка, нали, това е типично борисовски жанр, това е друго. Това е, в случай че желаеме да отиграваме обстановка, която няма да стане (...) Ако желаеме да вършим договорка, и ние с първия си ход да играем ку.венската, съгласно мен е мъчно.
Ключова точка от мнението на Народно събрание е гласувана с 22 " за ", 18 " срещу ",  9 " въздържал се ".

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Колеги, знате ли к'во, имам една молба. Аз това въздържал се не знам к'во е. Всеки да си вземе позиция. Честно,  не знам дали мога да ви повлияя, не мога ли. Но сега се усещам, че ръководя рейс на детска градина. Всеки да си вземе позицията! Честно ви споделям, е.и му майката, не знам дали ми се кара рейса. Ще би трябвало да си го помисля за себе си това дали да карам рейса на детската градина.  

Почва да им идва леко изкачване, рейсът не може да включи на първа и да го кача!Дайте едно мъжко или женско мнение - да или не! В живота няма въздържал се. Утре би трябвало да вземеме едното или другото решение. Дайте едното или другото. Ако не - не, в случай че да - да. Щото аз по средата не го разбирам. По средата е на следващия ден да тегля една майна. Затова дайте гласувайте!

Пуснато е прегласуване единствено със " за и " срещу ". Резултатът - 25 " за " и 24 " срещу ". Смях. Някой подмята към Петков: " Не знам дали се чувстваш по-добре ".

На финала Петков се извинява. Казва, че каквото е правил, го е правил от сърце.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР